torsdag 12 juli 2018

Var ska vi bada egentligen???

Tämta Beach
Ja, var ska vi bada egentligen? När det finns så otroligt många bra platser att välja på? Faktum är att det finns över 1.000 ”vattenytor” i Borås. Några får vi räkna bort som bra badvatten, såsom fiskedammar och fågelvatten, och vi får nog också räkna bort en hel del av alla skogstjärnar, mest för att det är så himla svårt att ta sig i och upp ur vattnet, och också för att det är så otroligt obehagligt att simma med näckrosstjälkar slingrande runt benen. Men även om vi räknar bort dessa så finns det en otroligt stor mängd lämpliga badsjöar att besöka.

Jag för min del besöker gärna badplatser där man inte behöver ligga som packade sillar på stranden. Jag vill gärna ha lite mer utrymme och även lite lugn och ro. Med åren så har Tämta beach (egentligen Tämta badplats, men det finns det absolut ingen som säger) vid sjön Säven blivit en av mina absoluta favoriter. Lååååång sandstrand med både höga tallar och små enbuskar som liksom bildar små rum längs stranden. Precis när isen går upp på vårvintern så är stranden inte mer än ett par meter bred, men ju längre tiden går så blir stranden bredare och bredare. (Och just nu är det ju lägre vattenstånd än på mycket länge!)

Tämta beach är dessutom en av de badplatser i Borås (tillsammans med Bua i Seglora och Asklanda i Fristad) som är mycket långgrunda. Efter ca 100 meters promenad når vattnet upp till midjan!

Säven är Borås största sjö och här har man verkligen utsikt över stora vidder!

Solnedgång över Säven, Borås största sjö
Men var ska man nu bada om man gillar när det är mycket människor, om man vill kunna köpa en glass och om man vill ha lite lekmöjligheter för barnen?

Kommunens två största badplatser; Almenäs och Sjömarken bjuder båda på stora lekmöjligheter för både barn och unga. Vid båda badplatserna finns stora lekplatser i närheten av stranden och bryggan. Lekplatsen på Almenäs är mer traditionell med ett stort piratskepp att leka/klättra i samt en mängd gungor och gungdjur. I Sjömarken finns både de traditionella klätterställningarna, men också linbana, studsmatta och ett stort klätternät.

Lekplats Almenäs
Gillar man att hoppa och studsa ner i vattnet så ska man åka till Sandared (Viaredssjön) och Dannike (Rammsjön), på båda dessa badplatser finns hopptorn, och i Sandared även en liten svikt.

Hopptorn Rammsjöns badplats, Dannike
Fikadags? Vid tre badplatser i Borås finns det möjlighet att köpa glass och fika, nämligen vid de kommunala badplatserna vid Almenäs och Kypegården samt vid Equmeniakyrkan Fristads badplats och sommargård Solviken vid sjön Ärtingen.

Om jag är i närheten av centrum och dessutom har med mig min hund så åker jag oftast till Sjöbo badplats. Badplatsen ligger vid Sjöbo sommarstad och är granne med Almenäs badplats, men här råder ett helt annat lugn. Här finns ingen brygga och inga grillplatser, däremot en sandstrand och en stor gräsmatta. Här är det också tillåtet att bada med hund!

Sjöbo badplats
I Borås finns två hundbadplatser; Sjöbo badplats och Furusjöns badplats i Rydboholm. Utöver dessa hundbadplatser går det också bra (utefter allemansrätten) att bada med hund på följande platser:
* Kypesjön: tvärs över sjön sett från stora badplatsen
* Byttorpssjön/Kolbränningen: intill grillplatsen tvärs över sjön från stora badplatsen
* Fristad: lilla stranden mellan Asklanda och Skalle badplatser
* Tämta: öster om Torvån vid stora badplatsen
* Dalsjöfors: den s.k. ”hundbadplatsen” längs med nya elbelysta promenadstigen längs Dalsjön
* Sjömarken: udden väster om bryggan
* Sandared: stranden intill Segelsällskapet

I takt med att semestern närmar sig och man trots allt känner sig mer och mer som en packad sill på badstranden så drar jag nytta av allemansrätten och badar på helt andra ställen än de kommunala badplatserna. Jag har letat reda på fina klippor både vid Skärsjön i Seglora och Ärtingen i Fristad. (Och för all del finns det fina stränder också.) Men min absolut bästa klippa ligger på västra sidan av Säven. För att komma hit får man packa ryggsäcken och gå en ca 40 minuters promenad på en liten stig som används av mig och kanske någon mer. Jag packar med mig badkläder, bok, kamera, fiskespö, lite mat och sen hunden i koppel. Sen är jag på ”min” klippa hela dagen och har det bra. Som en låtsassommarstuga! Fast utan själva sommarstugan förstås…


Anna Karlsson
En av alla klippor runt Skärsjön i Seglora. Och nej, klippan vid Säven får ni leta reda på på egen hand…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar