fredag 31 augusti 2018

Till soppan i höst på Borås Stadsteater; de fyra första lunchteatrarna


Lunchteater verkar vara ett koncept som faller boråsarna i smaken, så efter att ha avslutat premiärsäsongen i våras med en fullsatt foajé och rungande applåder satsar Borås Stadsteater vidare och större i höst. Sju intressanta föreställningar står på schemat inför säsongsstarten, med allt från standup till poesi, från jazz till Strindberg.

Vad kan då den som ännu inte gjort ett besök på lunchteatern förvänta sig? Oavsett föreställning kan man räkna med att stiga in i en mysbelyst och trivsam miljö. Ett avbrott mitt i vardagen med en känsla av kvällsstämning. Dukade bord, en god vällagad soppa med nybakt bröd och en avslappnad stämning. Och såklart en härlig gemenskap. Inte sitter alla som egna öar och äter sin mat, som på en vanlig lunchrestaurang. På lunchteatern delar man en upplevelse. Men, oavsett om stämningen är lika skön och atmosfären lika mysig varje gång, är det såklart föreställningen som står i fokus. Så, därför kommer här en genomgång av de fyra lunchteatrarna som ligger närmast i tiden.

Först ut i årets lunchteaterprogram är föreställningen Ett fullkomligt kaos med kända ansikten på Borås Stadsteater. Tillsammans med David Lindgren som senast sågs på teaterns scen i Processen i våras kommer Elin Bornell och Mikael Dahl från teaterns egen ensemble bjuda på texter och sånger om att leva i tvåsamhet till soppan. De riktar sig till, med författaren Bob Hanssons ord; ”alla som försökt, försöker och kommer att försöka leva bredvid en annan människa. Till alla de som vet att kärleken är enkel men tvåsamheten besvärlig”. Med innehåll av bland andra Barbro Hörberg, Bob Hansson och Håkan Hellström vill de hylla tristess, tillkortakommanden och försök att få det att gå ihop för att ge publiken något de kan identifiera sig med. ”Kärleksballader där alla får varandra i slutet i alla ära, men hur ofta känner vi igen oss själva i den bilden”.

Vid nästkommande lunchteater ackompanjeras soppan av en personlig och gripande föreställning om diktaren Dan Andersson. Med dikter, sång och musik välkomnas publiken in i en värld av spelmän, tiggare och människor som sliter för sitt bröd. Föreställningen, vid namn Röda röda blomster, kommer till Borås Stadsteater den 25 september.

Lisbeth Johansson och Carita Jonsson lämnade scenen till ett dån av applåder när de fyllde foajén med sin föreställning Moa på lunchteatern i våras. Och härligt värre kommer Lisbeth och Carita tillbaka den andra oktober med en nyskriven musikföreställning som tar avstamp i August Strindbergs Hemsöborna. Madam Flod – Återkomsten är en modern, humoristisk och dramatisk föreställning om Madam Flod och hennes återkomst till vår tid. Lisbeth känner man igen från tidigare produktioner på Borås Stadsteater. Senast i Processen och före det i Snödrottningen hösten 2016. Känns Lisbeth bekant fast man varken sett Processen eller Snödrottningen kanske det är från TV3:s Lingonligan där hon medverkar tillsammans med bland andra Anders Jansson, Sven Melander och Claes Månson.

Efter succén på vårens lunchteater kommer Robin Rösehag och Jonatan Bengtsson tillbaka med ett nytt livsbejakande sångprogram. I föreställningen, med det underbara namnet Du är min tekopp, den 9 oktober framför de med stor kärlek slagdängor och sångpärlor från en tid när melodier och slagkraftiga texter stod i fokus. Det blir musik av bland andra Karl Gerhard, Ernst Rolf, Brita Borg och Hasse & Tage. Robin och Jonatan är båda aktivt verksamma inom musikal, show, konserter och teater och utgår från Göteborg där de gjorde komplett succé på stadsteatern med sin förra lunchföreställning Delat är dubbelt.

Sofie Karlsson, Marknadsförare
Borås Stadsteater
Läs mer om föreställningarna och boka biljetter på Borås Stadsteaters hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar