fredag 28 september 2018

Släkten är värst - sök dina rötter i Borås


Den 24-25 augusti står Borås värd för Släktforskardagarna 2019. Låter det mossigt? Kanske, men det är det absolut inte. Intresset för släktforskning är större än någonsin tidigare och har ökat lavinartat på senare år. Troligen beroende på att alla typer av digitala arkiv har ökat tillgängligheten på data på många sätt och att TV-program som ”Vem tror du att du är” m fl har skapat ett helt nytt intresse för att söka sina rötter. Moderna DNA-test har också möjliggjort att man på helt nya vägar kan hitta kopplingar till släktingar flera hundra år tillbaka i tiden.

I augusti 2019 arrangeras så Släktforskardagarna i Borås och det i helt nya Borås Kongress som invigs i november i år. En central mötesplats mitt i hjärtat av Borås med närhet till boende, restauranger och andra aktiviteter. Släktforskardagarna i Borås kommer erbjuda mängder av utställare, en diger skara föreläsare samt härliga likasinnade människor, i tusentals faktiskt. 2017 lockade släktforskardagarna i Halmstad över 5.000 besökare som kom för att umgås, nätverka, lära mer och eller lära ut om ett av sina absolut starkaste intressen.

Temat för Släktforskardagarna 2019 kommer att vara ”Kyrkans skatter”. Ett intressant, dubbelbottnat tema som kan åsyfta både de historiskt ovärderliga föremål som finns i våra kyrkor och de skatter som kyrkan under sekler inbringade. För släktforskare utgör självfallet kyrkans bokföring av folket från slutet av 1600-talet fram till 1991 en viktig ”skatt”. Sverige är unikt med sina födelse-, vigsel- och dödbäcker samt husförhörslängder.

Lägligt nog fyller Caroli kyrka i Borås 350 år samtidigt, så kopplingen till kyrkan blir ännu tydligare. I samband med Släktforskardagarna kommer vi erbjuda utflykter, guidningar och andra historiska berättelser som gränsar till temat. Släktforskardagarna har på det viset något för dig som är nyfiken, novis, har släktforskat ett tag, är expert eller bara allmänt historieintresserad.

Stina Hallhagen
Komma igång redan nu?
Är du nyfiken på släktforskning och inte kan vänta till 2019 så har Borås Släktforskare en dag på stadsbiblioteket den 13 oktober. Då kan du träffa utställare, lyssna på spännande föreläsningar eller få tips på hur du kommer igång med din egen personliga släktforskning. Läs mer på boras.com  

Varmt välkommen till Borås 24-25 augusti 2019, hoppas vi ses!

Mer information på sfd2019.se samt på facebook, twitter och instagram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar