torsdag 11 oktober 2018

Soppan fortsätter; höstens nästa tre lunchteatrar


Fyra har varit. Tre är kvar. Höstens lunchteatrar passerar, en efter en, utan att en enda stol står tom. Och nu när det börjar bli sådär grått och kallt ute är den mysiga stämningen i teaterfoajén och värmande soppan mitt i prick det som behövs för att lysa upp höstmörkret. Så här kommer en genomgång av de tre resterande lunchteatrarna 2018.

Härnäst på lunchteaterns scen är Anna Pettersson med sin föreställning Bergman – En standup den 30 oktober. 2017 tillträdde Anna som teaterchef på Strindbergs Intima teater men är sedan långt tillbaka ett känt ansikte för svenska folket. Bland annat för sin medverkan i tv-serier som Graven och AK 3, men kanske framför allt för sin roll som Eva Höök, huvudkaraktären i SVT:s kriminalserie Höök. Förutom att Anna florerat en hel del i tv-rutan har hon medverkat i en rad kritikerrosade uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater och Dramaten. Speciellt uppmärksammad blev hon för sin uppsättning av August Strindbergs Fröken Julie på Strindbergs Intima teater för vilken hon 2013 belönades med TCO:s kulturpris, Svenska Teaterkritikernas pris och DN:s kulturpris. Fröken Julie gästspelade på Borås Stadsteater 2014, och nu kommer Anna, en av nutidens mycket hyllade teaterprofiler, tillbaka med komiska perspektiv på ett av dåtidens stora genier. Föreställningen handlar, som namnet antyder, om den världsberömde filmskaparen, legendariske teaterregissören och enastående författaren Ingmar Bergman. Det blir en humoristisk föreställning om prästsonen som intresserade sig för djävulen och förvarade sina demoner i frysen. Och om hur verken av denne mytologiserade auktoritet, präglad av en patriarkal tradition, kan användas idag. Alltså, tänkvärt och roligt om en av våra absolut största ikoner. Han som lanserade den svenska ångesten internationellt och vidgade definitionen av schack.

Den 20 november är det dags för föreställningen Ord att återinta lunchteaterns scen som då befolkas med personligheter som är kända på Borås Stadsteater även utanför lunchteatern. Flera av dem har nämligen medverkat i Borås Stadsteaters egna produktioner. Jenny Willén, på sång, stod för nyskriven musik till Shakespeares Trettondagsafton på Borås Stadsteater 2008. Gunnel Samuelsson på tenorsaxofon och basklarinett och Hasse Westling på bas medverkade båda i Borås Stadsteaters uppsättning av Trollkarlen från Oz 2005. Ytterligare på scen kommer vi att möta Karin Johansson, pianist och kompositör verksam inom ett brett spektra av improvisationsmusik och Niclas Rydh, väletablerad trombonist som bland mycket annat är medlem i Bohuslän Big Band. Föreställningen kommer att bjuda på musik i gränslandet mellan komposition och improvisation med texter av Karin Johansson, Tomas Tranströmer, Jenny Willén.Sofie Karlsson,
marknadsförare
Borås Stadsteater
Den 11 december avslutar Smoke Rings Sisters höstens serie av lunchteatrar med en sprakande helhetsupplevelse i julens tecken. Smoke Rings Sisters bildades 2011 för att göra en enda konsert. Men tack vare personkemi och röstklanger blev det många fler konserter och de är nu befästa som en av de starkast lysande vokalgrupperna i landet. I föreställningen A Swingin' Christmas bjuder de på det allra bästa av både den svenska och amerikanska julrepertoaren från jazzens och swingens guldår.

Läs mer om föreställningarna och boka biljetter på Borås Stadsteaters hemsida.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar