fredag 23 november 2018

Mysiga julmarknader med lokalt hantverk


Julmarknad…… köphysteri eller miljöarbete?
Ewa Dolck, konsthantverkare, föreläsare och inspiratör från Fristad som värnar om lokalt småföretagande och nätverkandets styrka är vår gästbloggare idag. Hon berättar om mysiga julmarknader och om hur du kan handla både kvalitativt och miljövänligt samt lokalproducerat. Läs mer om henne och hennes verk på facebook.

Kan man värna om miljö, hållbarhet och arbeta mot konsumtionshysteri samtidigt som man gör reklam för julmarknader? Det tycker jag å det varmaste!

Runt omkring i Sjuhärad finns många duktiga, kreativa, driftiga och hårt arbetande hantverkare och konstnärer av olika slag. Jag är en av dessa! Jag skapar hållbara alster i betong och använder ofta återbruk i mina alster.  I övrigt är våra material allt från garn, tyg, betong, papper, lera, järntråd, glas och trä… och vi skapar alster av god kvalitet som håller länge. Vi bor och arbetar i det lokala området och tänker på våra val av material och tillverkningstekniker.

Dessutom är våra alster tillverkade i liten skala, så väljer du att handla hos oss får du en unik vara. Den har inte rest över halva jorden och är inte producerad i miljontals i en fabrik…

Jag vill framhålla 2 lokala tillfällen att träffa några av oss från bygden, med doft av glögg och gran, med inbjudande miljöer och härlig julstämning.

Under helgerna 1, 2 och 3 advent håller Gammelgården på Hofsnäs öppet. I den anrika mangårdsbyggnaden från 1600-talet finns alster från 20-talet olika hantverkare och det finns möjlighet till fika.

Här hittar du handstöpta ljus, tovade varma vantar, smycken i betong, smideskonst, luffarslöjd, keramik, vävda mattor, linnekläder, lovikkavantar, fårskinn, grytlappar, silversmycken….ja utbudet är fantastiskt och priserna klart modesta.

En trevlig utflykt som kan kombineras med en promenad utmed sjön i naturreservatet.
Mitt andra tips är julmarknaden på Brändmarks Blommor som i år arrangeras för 12:e gången av en hantverksgrupp. Bland julgranar och amaryllisar finner du under andra advent 7-9 december en skön blandning av utställare som skapat ull, keramik, betong, garn, porslin mm.

Detta är en liten med otroligt personlig och mysig marknad som är lättillgänglig centralt på Trandared i Borås. Den öppnar redan kl 9 på morgonen! Dessutom har du möjlighet att finna julgranen och gåbort-blomman i den fina blomsteraffären.

Gemensamt för dessa två julmarknader är att vi värnar om vår bygd, älskar våra material och hantverk, och arbetar idogt i våra olika små företag. Vi skapar våra egna arbetstillfällen och ibland även för någon mer.

När du handlar av oss är det en verklig person som gör en glädjedans och ges möjlighet att fortsätta hantverket. Så värna om miljön och din lokala bygd. Besök oss på våra julmarknader och finn välgjorda, handgjorda lokalproducerade julklappar till familj och vänner så gör vi en gemensam insats för miljön och Sjuhärad.

Ewa Dolck
Fakta:Gammelgården Hofsnäs,
http://www.gammelgardenhofsnas.se/
öppet
1:a advent, 1-2 dec kl 11-17
2:a advent, 8-9 dec kl 11-17
3:e advent, 15-16 dec kl 11-17

Julmarknad I Borås, Brändmarks Blommor, Borås
julmarknadiboras.se/
fredag 7 dec kl 9-18
lördag 8 dec 9-15
söndag 9 dec 9-15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar