måndag 31 december 2018

Gott Nytt år från vårt fantastiska Borås!

Foto: Fredrik Malmlund
Vi från Borås TME vill tacka alla för 2018 och summerar ett år av både stora händelser men också ett förberedande år. Ingen undgår den förändring som påverkar hela vårt samhälle. Nya tekniker, nya strukturer och effekterna av globalisering, internationalisering och digitalisering. I vår värld betyder det nyfunna intresset att besöka och uppleva Sverige och spiller av sig även på oss. Vi är en av de platserna som ingår i VisitSwedens program Sweden Design Moves. Under året har vi tagit emot pressresor och varit del av en Design Academy. De som varit här börjar nu skriva i sina bloggar, magasin och andra tidskrifter om Borås vilket på sikt ska leda till fler internationella besökare till Borås. Och som de gillar Borås! De tar till sig av all innovation och forskning som sker på Textile Fashion Center, de överraskas och häpnar när de se muralmålningar och alla skulpturer som finns i den offentliga miljön, de tycker verkligen vi lever upp till ”staden som galleri” som har öppet dygnet runt och är tillgänglig för alla med all vår urbana konst, och som vi arbetat med att få att synas även under den mörka årstiden.


Ett annat sätt att lysa upp är ju snö, och den finns ju även konstgjord. Vi måste passa på att tacka våra skidföreningar som med sina fantastiska anläggningar gjorde en rekordlång säsong, med massor av tillresta och nöjda skidåkare. Snön låg till och med kvar på vissa ställen både vid Hestra och Ymer när Linnémarschen gick av stapeln, och gjorde det än mer exotiskt för de internationella vandrarna som var rekordmånga detta år. Anmälan för 2019 är öppen, vi hoppas vi ses i vår underbara natur.

Även is berikades vi med det här året. Isbanan vid Boda blev klar under året, och Borås som varit en vit (!) fläck på Bandykartan sedan vår storhetstid är nu med i matchen igen och invigs med en VM match Finland – Kazakhstan 26 januari 2019.

Året var också då vi tog beslut om att vi kommer att flytta ut vår besöksservice och möta besökare där de är; på nätet, på hotellen, på besöksmålen och hos boråsare som är deras släkt och vänner. För till turistbyrån kommer de inte, den har blivit stället där boråsaren köper och hämtar ut sina biljetter, något som man kommer att göra på Kulturhuset från och med 2019. En mötesplats som har generösare öppettider, både längre på kvällarna och alla dagar i veckan.

Kulturhuset rymmer också Borås Stadsteater som efter sin ombyggnation med ny scenteknik är en av de absolut mest moderna teatrarna i Europa, en tillgång och med stora möjligheter.

Varje månad når vi ca 50 000 individer genom vårt Facebook-konto och under året fick våra Instagrambilder närmare 25 000 gillamarkeringar. Vi har under året skickat 46 pressmeddelande som lästs av 38 545 personer. Ett av alla dessa var att vi korat årets Boråsambassadör, en mycket stolt boråsare. Tack Sarit Monastyrski för allt du gör för att sprida Borås!

2018 var också året där vi i vår planering för Borås 400 års jubileum bjöd in organisationer, föreningar och företag att berätta hur de vill bidra till firandet med deras häftiga, härliga, utmanande och spännande idéer! Nu har vi fyllt Fessingen (som betyder ”säcken” på Knallarnas egna hemliga språk Månsing). Kommande året packar vi nu upp och planera så att år 2021 blir ett år där vi kan fira hela året, i hela Borås och med både boråsare och besökare. Det blir både likt och olikt stadens 300-årsfirande. Ta dig 9 minuter och titta på detta underbara filmklipp

Men allt under året har inte varit förberedande, för det har vi gjort i tio år! Vi tänker förstås på Borås Kongress – som färdigställts och där både tidplan och budgetar hållits. Nu står det där – och kommer att vara en avgörande tillgång för att större möten ska kunna förläggas i vår stad och därmed fler besökare. Borås Kongress spelar också roll för vår stads- och platsutveckling, uppgraderingen av fastigheten har gjort området kring Högskolan i Borås komplett och ger en förstärkt och förtätad stadskärna. Kongresstråket som byggs mellan området och Resecentrum kommer att ge alla de studenter som dagligen går mellan platserna en attraktivare bild av Borås.

Och vilket avslut på året vi fick; den 15 december invigdes ”Balenciaga – Master of Couture”. En världsutställning från Victoria & Albert Musuem i London, som gör sitt enda europastop i Borås. Utställningen pågår fram till och med påsk 2019, vi rekommendera att köpa biljetten via vårt stadspaket. För det är så här vi vill fortsätta arbeta; utställningar och reseanledningar under längre sammanhängande perioder för att få ökat intresse att besöka Borås och samtidigt erbjuda besökarna mer att uppleva under sin vistelse.


Helena Alcenius
För oss väntar 2019 på många händelser och aktiviteter och det som vi förbereder oss extra för är när Borås ska representera Sverige, då vi står värdstad för EM i Friidrott 18-21 juli. 51 olika länder och 1500 deltagare och vi ska göra det vi gillar som bäst i vårt arbete; visa upp vårt fantastiska Borås och ge det bästa värdskapet vi kan.

Gott Slut och Gott Nytt 2019 önskar alla era vänner på Borås TME

Följ oss på boras.com, på facebook, på instagram och på twitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar