onsdag 6 februari 2019

Till alla P-bönder och Borås töntar!


Förlåt, men det var så vi kallade er, och jag skäms!

Det finns fortfarande en ”von oben attityd” när vi Göteborgare ser på Borås, den forna textilhuvudstaden och Sveriges 14:e största tätort men det är dags att vi ber om ursäkt och börjar titta på vår grannstad med respekt!

Jag har naturligtvis ingen vetskap om exakt hur allt har gått till men Borås har genomgått en kraftig förvandling, de har fortfarande näst flest regndagar i Sverige med 192 regndagar per år, men de utstrålar också en värme och framåtanda som jag inte upplever i andra städer, inkluderat min egen stad Göteborg.

Idag har den Tekniska Väfskolan från 1866 blivit en nationell textilhögskola av högsta klass, här utbildas det och forskas i textil och mode. Det i sin tur skapar många duktiga människor som får jobb på tex. Gina Tricot, Eton, Nelly, Ellos, Haléns och Oscar Jakobson för att nämna några. Men Borås är långt mycket mer än textil, här har vi framgångsrika Brämhults Juice och ytterligare ca 11.440 företag. 11.445 företag där hela kommunens invånarantal är 106.866 personer, starkt!

Så drivkraften finns där definitivt, men jag tror att nuvarande självförtroende och framåtanda fick sin energi av det som beskrivs som den hetaste debatten på 200 år i Borås, debatten som då delade staden i två läger, den 2-åriga debatten som idag inte finns och få vill kännas vid, debatten inför Pinocchiostatyn som invigde Borås Internationella Skulpturbiennal 16 maj 2008.

Hasse Persson, dåvarande chef för konstmuseet i Borås skapade en aura av konst runt Borås genom att få dit konstutställningar från hela världen, och besökare från hela Sverige, en del besök från utlandet också. Att Hasse Persson, hans gode vän Bengt Swegmark (senare också en av de hemliga sponsorerna) och säkerligen några andra hade en stor plan för Borås är det väl ingen som tvivlar på idag. Men att utfallet skulle bli så otroligt lyckat och häftigt var det nog ingen som vågat hoppas på.

Efter att ha avslöjat att Jim Dine´s nio meter höga staty ”Walking to Borås”, mer känd som Pinocchio, skulle resas i Alléparken så var det inga problem att få andra konstnärer intresserade, det var t.o.m. så att de blev uppringda av entusiastiska konstnärer som ville vara representerade i Borås.

Idag är det ca 25 statyer/skulpturer som står permanent i stadens centrum, ytterligare verk kan vara där kortare tid. Det finns statyvandringar med guide under hela sommarhalvåret och de gånger jag sett dessa grupper så är det människor från hela världen som lyssnar och fotograferar. I Borås!

När staden nu går in i nästa konstnärliga fas genom att bli muralstaden Borås så kapitulerar jag helt, det här är världsklass. I början av september så plockade 18 konstnärer från Sverige och utlandet fram sprejburkarna för att fullborda gatukonsteventet ”No Limit Street Art Borås”, en utställning som kompletterar de tidigare väggmålningarna som finns i staden. Det är helt fantastiska målningar som pryder hela husväggar, alla gillar jag inte personligen, men inställningen hyllar jag så högt jag kan.

Lägg till en bra svansföring bland stadens restauranger, den vackra ån Viskan som ringlar i staden och de vackra gamla industribyggnaderna så måste jag som O-bonde och Göteborgstönt be om ursäkt för mitt tidiga beteende.

Med er framåtanda så kommer jag att rösta för att ni blir huvudstad om frågan dyker upp.

Aludd

PS: Att charkdisken på City kan jämföras med den jag såg i Saint Tropez i somras gör det lätt att ta en utflykt till Borås då och då.

Den här bloggposten är skriven av Håkan Aludd och publicerades ursprungligen på IHM-bloggen hösten 2014. Efter att webbplatsen ihm.se byggts om finns den ursprungliga bloggposten inte kvar. Vi har glädjande nog fått tillstånd från Håkan att återpublicera den här i en ny kanal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar