torsdag 7 mars 2019

2 lunchteatrar - 2 kvinnliga ikoner inom svensk kultur


När vardagen snurrar på i all sin hast, kan det vara skönt med ett avbrott. Skippa matlådan eller lunchrestaurangen och ät lunch på teatern. I kommande två lunchteatrar på Borås Stadsteater sätter två av våra stora kulturikoner guldkant på tillvaron. Även smaklökarna får sitt i form av het soppa med nybakat bröd från Utbult Borneby & Co och rykande färskt kaffe.

Den 26 mars gästas lunchteatern av föreställningen Selmas samlade vrede
i vilken Görel Crona, med stor närvaro och pondus, porträtterar Selma Lagerlöf och hennes väg från ung flicka till nationalikon. En högaktuell monolog om en kvinna som var beredd att göra avkall på allt för att få skriva och hennes kamp för rätten att ta plats på den mansdominerade parnassen. Margareta Skantzes monolog ger en helt annan bild än den om sagotanten Selma - en naiv, omedveten och folklig berätterska. Istället får vi följa Selmas frustration mot patriarkatet, hennes målmedvetenhet och revansch; hon blir den första kvinnan som får Nobelpriset och blir invald i Svenska Akademien. Från denna lunchteater kommer du inte bara gå mätt och belåten utan också full av beundran för Selmas ihärdighet, mod och kamp mot samtids stora frågor. Det är inte för inte hennes texter lever kvar i våra hjärtan än idag.

Från en stark kvinnlig ikon till en annan. Den 9 april får du möjlighet att återupptäcka Barbro Hörbergs odödliga visor. I föreställningen Vaggvisor för vakna tolkar vissångerskan Hanna Sundblad Barbros visor, blandat med lite egna sånger och prat om verkligheten, drömmar och annat däremellan. En personlig 70-talsinspirerad föreställning med humor och nerv. Barbros texter blandar vardaglig form med poesi, inte sällan med en ton av vemod men med glimten i ögat. Allvar blandas med värme och humor när Hanna trollbinder publiken ett sätt som man föreställer sig att Barbro gjorde under sin livstid. Missa inte denna chans att njuta av Barbro Hörbergs låtskatt.

Sofie Karlsson
Läs mer om föreställningarna och boka biljetter på Borås Stadsteaters hemsida eller kontakta biljettkassan på 033-35 35 35. För 225 kr får du en härlig teaterupplevelse, lunch från Utbult Borneby & Co samt kaffe. Serveras i Teaterfoajén från kl 11.30. Föreställningarna börjar kl 12.00 och pågår ungefär en timma.

Följ också gärna i sociala medier på facebook och instagram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar