tisdag 26 mars 2019

Jakten på Hunna-Bengt hôla


Solen skiner och snön har smält bort! Nu är det dags att packa ryggsäcken med fika och ge sig ut på äventyr i Borås-skogarna!

För många år sen fick jag berättat för mig historien om ”Hunna-Bengt” från Bredared som i mitten av 1800-talet skulle ha stulit ”kyrksilvret” från Sandhults kyrka. Hunna-Bengt och hans kumpaner skulle enligt sägnen ha gömt det stulna silvret i en grotta i skogen mellan Bredared och Ekås.

Mitt första försök att hitta Hunna-Bengt hôla skedde långt innan geocashingen hade nått gemene man och det var få som kände till Hunna-Bengta hôla. Jag fick dock en äldre bekant att visa mig grottan i skogen. Det var svårt att hitta och vi fick leta länge.

För några veckor sen bestämde jag mig för att återigen besöka grottan. Jag följde Hestra IF´s gula vandringsled fram till torpet Blombacka och genade sedan rakt genom skogen mot grottan. Jag mindes inte exakt hur jag skulle gå och kände inte igen mig alls. Den gamla granskogen som fanns när jag var här sist var nu ett stort hygge. Och mitt ute på hygget gick en ny stor fin grusväg. Jag hade alltså inte behövt gena rakt genom skogen utan hade kunnat följa grusvägen utifrån Bredaredsvägen.

Dock gjorde mitt irrande i skogen att jag fann en kulle (x på kartan) med fantastisk utsikt och dessutom riktiga trädgårdsmöbler! Så mitt första stopp blev inte vid grottan, utan jag tog en nyponsoppe-paus på kullen och tittade på den vackra utsikten.

Utsikt mot Bredared, grottan ligger ned till höger härifrån sett.
Bakom den här stenformationen
finns ingången till grottan.
Sedan var det inte långt till grottan och jag började faktiskt känna igen mig. Jag hade ett minne av att man var tvungen att klättra upp för en liten slänt för att ta sig in i grottan, och jag mindes också att det stod en gran nästan mitt i vägen. Det var mycket bra att ha de här kännetecknen i bakhuvudet, för till slut så rundande jag en udda stenformation, och, där!, där var grottan!

Det finns många branter och stenformationer i området, så det är inte helt enkelt att hitta rätt. Man måste alltså klättra upp för en liten slänt för att komma in i grottan, och sedan måste man dessutom krypa på alla fyra genom grottan (för ja, det går faktiskt att krypa rakt igenom och komma ut längre upp i berget).

Hunna-Bengt, eller Bengt Svensson som han egentligen hette, återfinns på många ställen i gamla domböcker. Oftast är det små brott, såsom snatterier och bråk med grannar, men stölden av kyrksilvret ledde till en rättegång som sträckte sig över flera månader och med vittnesförhör av många boende i Sandhult och Bredared. Trots att många vittnade om att det var ”Hunna-Bengt” som utfört stölden så fanns det egentligen inga fysiska bevis, och det hela slutade med att Hunna-Bengt frikändes.

Inne i Hunna-Bengta hôla
Anna Karlsson
(Domstolsprotokollen nämner dock att Hunna-Bengt och hans kumpaner troligtvis gömt kyrksilvret vid den bäck som rinner i närheten av hans dåvarande bondgård i Segerstorp i Bredared. Eftersom ingen (så vitt vi känner till…) ännu hittat kyrksilvret så kanske det är där vi ska leta?)

Nedan finner du också en karta för att lättare hitta dit. Anna Karlsson är friluftsexpert och jobbar med anläggnings- och föreningsutveckling av bl a spår och leder, badplatser och aktivitetsplatser på Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar