onsdag 27 mars 2019

Mannen bakom Missförståndet


På Borås Stadsteaters lilla scen pågår just nu repetitionerna inför vårens andra premiär. Det är pjäsen Missförståndet som står på agendan och jag tänkte att vi ska ta en närmare titt på den mycket intressanta personen som står bakom berättelsen.

Pjäsen är skriven av den franska journalisten och författaren Albert Camus. En riktig tungviktare på den litterära arenan som kunde titulera sig den näst yngsta nobelpristagaren i litteratur genom tiderna när han tog emot det 1957 vid 44 års ålder. Priset fick han med motiveringen – ”För hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid”.

Camus var utbildad inom filosofi, men ville själv se sig som enbart författare. Ändå har han av eftervärlden kommit att betraktad som en oerhört betydelsefull filosof. Speciellt på området absurdism där han är erkänd som en av de absolut största.

Hans filosofiska tes var enkel; människan är uppslukad av att ständigt söka efter meningen i en meningslös värld. Camus ansåg att inget som existerar någonsin skulle kunna vara en källa till mening, och att det finns en rad paradoxer som gör människans liv djupt absurt. Som att vi tror oss veta vart vi strävar och vill, samtidigt som verkligheten ger oss det vi inte vill. Att vi lever för framtiden, samtidigt som vi tillslut dör. Och vad spelar egentligen människans existens för roll när hela universum skulle kunna kollapsa när som helst?

Men allt är inte värdelöst för det! Enligt Camus finns en lösning för att trots allt leva lyckligt - konfrontera den grymma sanningen om att våra liv präglas av absurda villkor och omfamna den. ”You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life” – Albet Camus.

Missförståndet handlar om den, enligt Camus, absurda jakten på lycka, och om vad som händer när vi människor inte känner till allt om vår omvärld. Ett enkelt missförstånd för med sig dolda premisser och falska illusioner som leder en mor, dotter och sedan länge saknad son in i en ond spiral av destruktiva handlingar.

Sofie Carlsson
Värt att poängtera är att trots författaren till pjäsen, och pjäsen själv, kan uppfattas som lite deppiga, kommer Missförståndet på Borås Stadsteater garanterat få dig att dra på smilbanden. Tro det eller ej men filosofi, tragedi och humor kan faktiskt göra sig fantastiskt bra ihop. Speciellt tillsammans med knalloranget hår, ljudeffekter, medicinskt kol och elgitarrer.

Missförståndet spelas 13 april – 25 maj på Borås Stadsteaters Lilla scen. Biljetter hittar du på borasstadsteater.se eller 033-35 35 35.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar