torsdag 11 april 2019

Två utmärkta tillfällen att utmana din syn på dans


I maj har du verkligen chans att svepas med in i dansens värld när Borås Stadsteater presenterar två riktigt tunga dansakter. Först R.OSA av den flerfaldigt prisbelönta italienska koreografen Silvia Gribaudi och sedan Figure a Sea med världsberömda Cullbergbaletten i ett möte mellan två av scenkonstens allra största, koreografen Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson. Humor, intelligens och kollektiva överraskningar som utmanar din syn på vad dans är och kan betyda. Helt enkelt upplevelser utöver det vanliga.

R.OSA den 3 maj bjuder på en varm och humoristisk ”one woman show” inspirerad av 80-talets Jane Fonda samt koncepten framgång och prestation. Iklädd knallblå gymnastikdräkt genomför den oemotståndligt charmiga Claudia Marsicano en föreställning bestående av tio övningar i virtuositet. Med förbryllande ironi iscensätts en diskussion om kroppsliga uttryck och kvinnans sociala roll.

Koreografen för föreställningen, Silvia Gribaudi, blandar performancekonst, dans och teater med fokus på att utforska kroppen och relationen till publiken. Scenpråket kan summeras som ett möte mellan dans och rå men empatisk humor. Det blir en upplevelse där publiken bjuds in att vara delaktiga i det konstnärliga uttrycket på scen. En skrattfest inbäddad i tänkvärda budskap och en show du bara inte vill missa.

Den 7 maj kommer Cullbergbaletten med föreställningen Figure a Sea för att utmana publikens upplevelse av dans. Här betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan teknisk skicklighet och minimalistiska uttryck. Inget händer av en slump. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.

Deborah Hay frågar alltid sina dansare ”What if?”, ”Vad händer om?”. Hur skulle det till exempel vara ifall alla celler i en kropp kan skapa en dialog med allt som de ser. Med andra ord: ”Jag tittar inte på världen. Jag deltar i den.” Inte bara ögonen ser, utan hela kroppen.

Sofie Carlsson
”Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande Händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se”, säger Deborah Hay om sitt verk.

Läs mer om föreställningarna och boka biljetter på Borås Stadsteaters hemsida eller kontakta biljettkassan på 033-35 35 35.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar